4 mei herdenken met pubers!

Om 19.30 verzamelen de pubers zich bij rebup op de Kruistochtstraat 51. Samen lopen wij dan naar de Slachthuisstraat no 1 om dan om 20.00 uur 2 minuten stil te staan bij de slachtoffers van oorlogsgeweld. Iedereen is welkom!

In 2014 adopteerde stichting rebup het monument voor J. J. Hamelink

Wij van rebup vinden het belangrijk om ieder jaar op 4 mei stil te staan bij alle oorlogsslachtoffers. Pubers daar bij te betrekken. En dan vooral met een geschiedenis verhaal uit je eigen buurt. Iemand die bij jouw om de hoek woonde zoals meneer J.J. Hamelink. Iemand die op kwam voor een ander. Iemand met moed. Bewust worden dat wij in vrijheid mogen leven en dat dat niet zomaar vanzelfsprekend is. Dat moeten wij blijven vertellen om vrijheid te kunnen doorgeven. Dit  jaar mag Asal het boeket vasthouden op weg naar de gedenksteen. Dat is voor de pubers altijd een hele eer. Daar komt het mooie bloemstuk te hangen naast de gevelsteen. Ieder jaar is het weer afwachten hoe lang men het laat hangen en eraf blijft. Dit jaar hopen wij op meer respect. staan bij de slachtoffers van oorlogsgeweld. Daarna lopen wij terug naar rebup. Iedereen is welkom om mee te lopen met na afloop warme chocolademelk of een kop koffie. U hoeft zich niet aan te melden. Gewoon meelopen!

 

 

 

Asal en Helin

 

www.4en5mei.nl

Het monument voor J. J. Hamelink in Haarlem is een zwart marmeren plaquette. 

De tekst op de gedenkplaat luidt:
‘VAN HIERUIT GAF J.J. HAMELINK DE STOOT
TOT HET GEORGANISEERD VERZET TEGEN DE
NATIONAAL SOCIALISTISCHE OVERWELDIGER.
HIJ VIEL OP 18 OCTOBER 1942′.

De geschiedenis:

Foto: Jacob Jan Hamelink

Het monument voor J. J.Hamelink herinnert de inwoners van Haarlem aan de verzetsman die op 18 oktober 1942 in de strijd tegen de bezetter is gesneuveld.

In 1934 ging J. J. Hamelink samen met zijn vrouw en twee kinderen in de woning boven de bakkerswinkel aan de Slachthuisstraat wonen. Hamelink was een vakbondsman, sociaal-democraat en pacifist. Als arbeider op de hoofdwerkplaats van de Nederlandse Spoorwegen probeerde hij zijn collega’s en bazen te motiveren voor de strijd tegen onrecht. Toen Nederland werd bezet, nam Hamelink meteen het voortouw in het verzet. Hij stelde alles in het werk om het spoorwegverkeer in het hele land lam te leggen, om zo de deportatie van joden naar de concentratiekampen te saboteren. Buitendien nam hij vele joodse onderduikers in huis, voorzag hij mensen van valse persoonsbewijzen en verspreidde hij illegale bladen. Uiteindelijk werd Hamelink door de NS ontslagen en moest hij zelf onderduiken. Juist op het moment dat zijn verzetseenheid de aanzet wilde geven tot een nationale spoorwegstaking, sloeg het verraad toe. Hamelink was 40 jaar toen hij op 18 oktober 1942 tijdens een vergadering van het georganiseerde verzet in Rotterdam werd omgebracht.
Het monument is bevestigd op de gevel van het voormalige woonhuis van verzetsman J. J. Hamelink aan de Slachthuisstraat te Haarlem.Adopteer een Monument
Dit monument is geadopteerd door Stichting Rebup Haarlem. Bron
Gemeente Haarlem.